Културно-спортска дешавања

Знате да је Калиновик мало планинско мјесто са дугом историјом и да су културни садржаји разноврсни, а њих увијек прате и спортска дешавања. Саборни дан (теферич или вашар) је Петровдан, 12. јула, када се у Калиновику сваке године традиционално одржавају Петровданске свечаности у част Крсне славе Општине.

Петровданске свечаности трају 7 дана и увијек почињу исто - меморијалним карате турниром „Бене“, турнирима у одбојци, кошарци, малом фудбалу, а на крају спортских такмичења на сам Петровдан, одржава се улична трка - калиновачки крос. Побједницима ових такмичења Општина обезбјеђује вриједне награде.

Уочи Саборног дана, 11. јула, одржава се највећа културна манифестација Калиновика - Калиновачки поетски вијенац. Њему су до сада присуствовали многи интелектуалци, а неки од њих су: академици Матија Бећковић и Рајко Петров Ного, Ђорђо Сладоје, Јован Делић. Увече, истог дана, наступа нека позната музичка група или извођачи као што су група Галија, Игор Вукојевић и други.

На Петровдан, главна манифестација јесте Сабор фолклора, у организацији КУД „Загорје“, које сваке године угости по једно културно-умјетничко друштво из иностранства, бар једно из Србије и неколико друштава и изворних група из Републике Српске. У оквиру Сабора најбоље се види српска традиција, фолклор и богато народно стваралаштво овога краја. Онда и сами можете да схватите какав је то празник за очи, уши, а посебно за душу. У том периоду Калиновик сваке године посјети између 5.000 и 10.000 људи, а велики број новинара из БиХ, Србије, Црне Горе и српске дијаспоре, пропрати сва дешавања, који шире дух традиције Калиновика диљем планете.

„Хајка на вука“ је још један од најпосјећенијих спортских догађаја који се одржава сваке године у јануару мјесецу. Организацију овог спортског догађаја потписују Ловачко удружење „Загорје“ из Калиновика, Савез ловаца Сарајевско-романијске регије и Савеза ловачких удружења Републике Српске.