Пећине

На подручју општине посебну пажњу привлачи велики број пећина (око 200) са изузетно богатим љепотама сталагмита и сталактита од којих је само мали број истражен, а двије (Главичине и Кук) представљене широј јавности кроз ТВ серијал "Најљепше пећине Републике Српске".

Пећина Кук је једна међу три у Српској по љепоти, а на подручју је Општине Калиновик. Налази се на Сијерачким стијенама, у највишем дијелу кањона ријеке Бистрице.

 Дужина пећине је 688 метара. Ова пећина је под заштитом Завода за заштиту културно историјског и природног насљеђа Републике Српске, и спада у природно добро II категорије.

На сједници СО Калиновик одржаној дана 19.03.2018. донешена је одлука о проглашењу пећине Кук за споменик природе.

Пећина Кук је прелијепа, није спелеолошки истраживана, има много каскада дубљих од метар и по, обилује бројним прастарим животињским остацима, испуњена атрактивним пећинским накитом , који сигурно могу привући пажњу туриста.

Пећина је изузетно значајан палеонтолошки локалитет у РепублициСрпској. Током спелеолошких и палеонтолошких истраживања пронађени су остаци костију пећинског медвједа "Ursus Speleus" за које се током мјерења старости, веома скупом методом Ц-14 испоставило да су најстарији остаци пећинских медвједа на простору Републике Српске и Босне и Херцеговине, старости 36 000-40 000 година.

Пећински медвјед "Ursus Speleus"  је био једно од најупечетљивијих створења, већег раста, са далеко ширим обимом главе од данашњих медвједа, ширим раменима и већим предњим екстремитетима. Усправљен досезао је готово три метра. Тежио је између 400 и 700 kg. Ова врста медвједа изумрла је крајем посљедњег леденог доба, прије десетак хиљада година.

И док пећине у свијету посјећује на милионе туриста, слика у Калиновику и РС је потпуно другачија. Искуство са спелеотуризмом веома је скромно.