Сeоски туризам надомак Калиновика, на Бијелој стази "Via Dinarica"

   VIA DINARICA  је платформа за одрживи развој туризма и локални економски раст, а имплементира се средствима УСАИД-а и УНДП-а. Дијелом поменутих средстава су финализовала два пројтекта на подручју Општине Калиновик у сарадњи са ТО Калиновик , на етапи „Бијела cтаза“ (Via Dinarica BH-W-10) а по пројекту VIA DINARICA.

   Домаћинство Лаловић - Пухало
Домаћини у Б&Б Симовића куће нуде угодан боравак у мирном окрежењу, као и сјајну домаћу храну. Симовића куће се налазе 5km од Калиновика, сјеверозападно и на крају села Влахоље.

 

Уз само домаћинство пролази Via Dinarica BH-W-10 етапа која иде из Љуте, око Трескавице, па све до Калиновика, тачније села Јелашца. Влахоље је удаљено 9 km од села Јелашца и Јажићи.

Тренутно, домаћинство нуди смјештај за отприлике 10-так гостију. Кревети су распоређени у 3 собе. Купатило и кухиња су у употреби такођер. Осим ноћења, ово домаћинство нуди прегршт других услуга, као што су домаћа органска храна (хљеб, млијеко, сиреви, месо, воће и поврће), услуге вођења у планини, фото-сафари, пецање, као и превоз возилом 4x4.

 

   Планинарско-туристички дом у селу Јелашца на стази Via Dinarica са услугом органске хране и смјештајем у дрвеном објекту и санитарним просторијама (купатило и WC).

Сеоско домаћинство се налази у селу Јелашца, општина Калиновик и нуди различите врсте јела, која се праве од искључиво органске хране.

Смјештај се састоји од 3 одвојене просторије, кухиње и санитарног чвора (купатило и тоалет посебно за жене и мушкарце). У понуди је домаћа храна (сир, кајмак, млијеко, сурутку, месо домаћи мед, домаћи хљеб -хељда, пшеница, раж).

Ово мјесто обилује јестивим зељастим биљкама (сријемуш, зеље, разне врсте чајева) па није проблем припремити веганску и вегетаријанску храну из домаће баште и биљака у близини једне од најљепших планина, Зеленгоре.

Власник овога домаћинства Драгослав Лаловић нам је потврдио да има у плану проширење туристичких капцитета домаћинства, те да има у плану изградњу бунгалова и ауто кампа.